אקולליה – חזרה על מילים שנאמרו על ידי אדם אחר בצורה שאינה תקשורתית ובלתי מתואמת.
המילה אקולליה מתארת תופעה בה אדם שומע דברים הנאמרים על ידי מישהו אחר, והוא חוזר על המילים בצורה אוטומטית מיד לאחר שהוא שמע את המילים או זמן מה לאחר מכן. התנהגות זו הינה סטריאוטיפית, כלומר חסרות משמעות ומטרה, והיא אינה פונקציונלית. אקולליה מתאפיינת בהיעדר יכולת תקשורתית וכן בחוסר התאמה לסיטואציה.
אנו מצפים מפעוט בן שנה שיחזור על מילים שהוא שומע, כי זו הדרך שלו לקלוט מילים חדשות. אנו לא מצפים מילד גדול יותר שיחזור על השאלה ששואלים אותו במקום לענות את התשובה. אם ילד בן חמש חוזר על השאלה במקום לענות עליה באופן קבוע – ההתנהגות מוגדרת כאקולליה.
שני סוגים של אקולליה
ניתן להבחין בין שני סוגים של אקולליה:
- אקולליה מידית – אדם חוזר על המילים מיד אחרי שהוא שמע אותן. בהתנהגות כזו החיקוי עשוי להיות מדויק או שונה מעט מהמקור.
- אקולליה מאוחרת – אדם חוזר על מילים ששמע לאחר ששמע אותן. ילד עשוי לפנות לגננת ולחזור על אמירה ששמע אתמול בבית. גם באקולליה זו המילים תהיינה לעיתים מדויקות ולעיתים שונות מעט.
הפרעת התפתחות על הקשת האוטיסטית ואקולליה
אקולליה הינה תופעה שמופיעה במצבים בהם קיימת הפרעה התפתחותית כמו אוטיזם. על הרצף האוטיסטי יש ילדים וורבליים לעומת ילדים שלא רוכשים כלל שפה, ויש כמובן ילדים לאורך הרצף בין הקצוות האלו. קיימת סבירות גבוהה בקרב אוטיסטים שמדברים שהם יציגו אקולליה בדיבור.
אסטרטגיה עם מטרות ולא רק סטראוטיפ
מחקרים מגלים כי אקולליה הינה אסטרטגיה שפתית שנועדה לשמש מטרות תקשורתיות. כך שזה לא רק אמירה סטריאוטיפית אוטומטית כפי שהיא מוגדרת ונראית, אלא אסטרטגיה להתמודדות מול עומס קוגניטיבי או אסטרטגיה ליצירת קשר חברתי או כלי לרכישת שפה.
מה עלול לגרום לאקולליה?
אקולליה הינה תופעה ששכיחה בקרב אנשים עם לקות התפתחותית. אך היא מתגלה גם כתסמין להגדרות אחרות כמו תסמונת טורט, סכיזופרניה, דמנציה, אפילפסיה ועוד. גם פגיעת ראש ושבץ עלולים להוביל לאקולליה. במרבית המקרים אקולליה תהיה חלק מבעית תקשורת או בעיה נפשית חמורה.
כיצד מטפלים באקולליה?
כדי לטפל באקולליה יש לטפל בכל מכלול הקשיים שהאדם מתמודד איתם.