החירום הזה שכולנו חיים בו כבר למעלה מחודשים חושף בפנינו עוד ועוד חלקים יפים ומרגשים בעם. כולם רוצים לעזור לכולם, כל אחד מצליח למצוא מה הוא יכול להעניק למי שזקוק לעזרה. כפר נהר הירדן הוא אחד המדהימים. כפר שגם בשגרה הפעילות שלו מפעימה ומיוחדת, ובשעת מלחמה על אחת כמה וכמה…
אוהד הדר, מנהל השיווק, מספר לנו על הכפר הנגיש ועל הפעילות שלו בשגרה ובימי חרבות ברזל.
"כפר נהר הירדן הוקם בשנת 2011, אנחנו מארחים בשגרה בכל שבוע קבוצה אחרת של ילדים שמתמודדים עם מצב רפואי מורכב. נותנים להם שבוע של חופש, הנאה, שחרור וחוויה שמעניקים להם כוחות להמשך התמודדות עם המחלה.
הפעילות שלנו ללא עלות לילד ולמשפחתו.
בשגרה אנו מפעילים שלושה מסלולים שונים:
נופש לעצמאיים – נופש שמיועד לחולים שמתנהלים באופן עצמאי, לדוגמה חולים במחלות אפילפסיה מאוזנת, סוכרת, מחלה אונקולוגית, מחלות מעי, מושתלי איברים חרשים, כבדי ראייה וזו רשימה חלקית.
סופי שבוע למשפחות – אנחנו מקיימים סופי שבוע למשפחות, מיום חמישי אחר הצהריים עד מוצאי שבת. אנו מארחים משפחות שמתמודדות עם ילדים מוגבלים או חולים לא עצמאיים, מגיעה המשפחה כולה, הורים, אחים ואחיות לחופשה משפחתית שכולה חוויה. חופשה מגבשת שנותנת הזדמנות לשהות בסביבה בטוחה, נעימה ורגועה. הכפר מאפשר למשפחות אלו לצאת לחופשה שאינה אפשרית עבורם בתיירות הקונבנציונאלית. הילדים זקוקים לליווי סיעודי צמוד ולכן ההתמודדות שלהם היא משפחתית. הילד או הילדה מתמודד עם המחלה, אבל כל המשפחה לוקחת חלק יומיומי במסע הזה ובמשמעויות של זה.
טיולים שנתיים למסגרות החינוך המיוחד – במסלול זה אנו בהתקשרות ספק יחיד עם משרד החינוך. אנו מקיימים מעין טיולים שנתיים לכיתות תקשורת, מחלקות פסיכיאטריות, פנימיות, בתי ספר לחנ"מ ולקויות למידה, בעיות התנהגות ועוד. הקבוצות מגיעות אלינו לשלושה – ארבעה ימים יחד עם הצוות החינוכי הקבוע, כאן מתאפשר להם לצאת להפוגה, לימים של חוויה שונה וקשר אחר בין התלמידים למורים. המורים זוכים לראות את הילדים בסביבה חדשה והילדים זוכים שיראו אותם בסביבה אחרת.
כל הפעילות ללא עלות לילד למשפחתו ולמסגרת. לא משלמים על השירות, הוא ניתן ללא עלות!
איך אתם יכולים לספק את השירותים המדהימים הללו ללא עלות? מהם מקורות המימון להפעלת הכפר?
יש כמה תשובות לשאלה הזו:
צוות רפואי מתנדב
במקום פועל מרכז רפואי "מדיקלאב" המאויש 24/7 על ידי צוות רפואי מתנדב שנותן גיבוי רפואי – שכל ילד יוכל לקבל מענה רפואי נדרש בלב שקט.
צוות הדרכה מתנדב
צוות גדול של מתנדבים שהם המדריכים. בכל מחזור נופש יחס החניכה 1:2, על כל מדריך שני ילדים, כך יכולים לתת תשומת לב מעמיקה, לשים לב לכל ילד לחוזקות, לחולשות ולאתגרים שלו, ולדעת להתאים את החוויה בצורה הטובה ביותר עבורו.
גיוס תרומות
אנחנו מגייסים תרומות. התקציב השנתי של הכפר עומד על 11 מיליון בשנה והוא מגיע מתרומות מישראל ומארה"ב. כמו כן אנו מקבלים תמיכה של הרשת העולמית SERIOUSFUN CHILDREN'S NETWORK – רשת שהקים פויל ניומן בארה"ב.
יש לנו התקשרות עם משרד החינוך שלוקח חלק במימון מחזורי משרד החינוך.
על הפעילות בזמן חירום
כבר באותו יום 07/10, הבנו שהולך להיות כאן צורך, והחלטנו לפתוח את שערנו למשפחות לילדים מיוחדים שצריכים להתפנות מבתיהם. יום למחרת התחילו להגיע משפחות. בכל רגע נתון שוהים במקום כמאה אנשים – כ – 20 משפחות. אנו מספקים כלכלה מלאה – 3 ארוחות, פעילות שהמדריכים מעבירים, מענה רפואי במרפאה למי שזקוק וליווי רגשי שניתן על ידי עו"סיות. יש קבוצות ליווי לאימהות, לאבות ולילדים.
פתחנו את שערינו למשפחות ללא הגבלת זמן, עד שיוכלו לחזור לביתם. אנו לא עושים תחלופה ורוטציה. כמובן שמשפחה שרוצה לצאת להתאוורר – זה שלהם ואז נביא משפחה אחרת. אך אנו לא מבקשים מאף משפחה לעזוב. כרגע אנחנו פועלים על ידי תרומות שקבלנו עכשיו ולא מקבלים מהמדינה השתתפות. משפחות של ילדים מיוחדים לא יכולות לחכות לממשלה. הם היו צריכים לעזוב את ביתם למקום שקט. אנחנו יושבים בגליל התחתון – הייתה לנו אזעקה אחת וגם היא הייתה אזעקת שווא.
תוכל לתאר לנו את מראה הכפר?
הכפר נגיש כולו פיסית, סביבתית ותרבותית. כל הנגשה שצריך אותה – נעשתה. יש לנו פארק אתגרי שניתן להשתתף בו עם כיסאות גלגלים ומוגבלויות פיסיות, יש לנו בריכה שלה כניסה למים מקו גובה אפס, כך שאפשר להיכנס עם כיסא גלגלים.
להיות בית בטוח ותומך
זה מה שאנחנו עושים בשגרה ולכן טבעי לנו לעשות את זה גם בחירום. לא שינינו הרבה. אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים תמיד – להיות בית בטוח ותומך ונעים למשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים שזקוקים כרגע למקום המוגן הזה.
ביטלנו כרגע את הפעילות השגרתית שלנו, ואנו פועלים משבוע לשבוע. זה מה שאנחנו מבינים שנכון לעשות בסיטואציה הנוכחית, אנו מבטלים את המחזורים שהיו צריכים להתקיים. היו משפחות שהיו מיועדות להגיע בתקופה הזו. אמנם ביטלנו את השלושה ימים, אבל הם הגיעו לתקופה יותר ארוכה.
מי מתפעל את הכפר?
יש לנו צוות 'קומונה' מדריכים בשנת שירות ושירות לאומי, הם כוח ההדרכה העיקרי שלנו והם מתגוררים כאן בכפר ומסייעים בתפעול הלוגיסטי. יש צוות עובדים שמתגוררים באזור; גבעת אבני, טבריה, עפולה, עמק יזרעאל, רמת הגולן וכל הסביבה. כולל צוות רישום, אחראי התנדבות, גיוס משאבים, הדרכה, אחזקה ועוד.
פתיחת בית ספר חינוך מיוחד לילדים שגלו מבתיהם
בימים האחרונים פחתנו בשיתוף משרד החינוך בית ספר חירום לחנ"מ יחד עם מורים לחנ"מ שגם התפנו. הם מלמדים אצלנו במקום בבתי הספר שלהם. פתחנו כיתות ל 60 ילדים בגילאי 3-16 ,חלקם מתארחים בכפר וחלקם בערי הסביבה.
בית הספר התחיל לפעול בימים אלו, הילדים רק מכירים את המורים. בית הספר מכיל התמודדויות שונות – כל הרצף של החינוך המיוחד. זה בית ספר מעניין שנועד לתת מענה, כי אנחנו מבינים שאנחנו צריכים לייצר שגרה, בטח לילדים עם צרכים מיוחדים. הם מקבלים טיפולים פרא רפואיים, פיזיותרפיה, קלינאי תקשורת וריפוי בעיסוק. מטרת בית הספר הוא ליצור מפגש חברתי וחינוכי.
מנסים לייצר שגרה
הרבה מהמשפחות ששוהות אצלנו הם עם ילדים על הרצף בתפקודים שונים. אנחנו שומעים מההורים על הקושי של הילד. הוא רוצה ללכת למשחקיה ולבית הספר, הוא לא מבין מה קורה והיציאה מהשגרה קשה לו. ביקרה אצלנו חברת הכנסת שירלי פינטו לשעבר והשר חילי טרופר ואחת האימהות אמרה לנו: "היציאה מהבית מאוד קשה, אבל הכפר הוא המקום הכי קרוב לבית." כאן אנחנו מנסים לייצר שגרה עם שעות של ארוחות קבועות, פעילויות ומפגש חברתי כמה שאפשר לייצר שגרה.
דונמים של מרחבים
הכפר רחב ומשתרע על 250 דונם של מרחבים. אפשר להסתובב במרחבים. לילד על הרצף ובעצם לכל ילד קשה להיות כלוא באיזה בית מלון מאוד לתקופה ארוכה. כאן יש את המרחב ואת החופש להסתובב וליהנות ולעשות כיף כמה שניתן.
לתת לילד להסתובב ולהפריע לכולם
כאן כולם משפחות מיוחדות, וכולם מרגישים בנוח. אפשר לתת לילד להסתובב ולהפריע לאחרים כי כולם מבינים ומכירים ולכן יותר מסוגלים להכיל את זה ורוצים להכיל את זה. כל הורה רוצה להכיל את הילדים האחרים כמו שהיה רוצה שיכילו את הילדים שלו.